Beschrijving
De Peavey 6505 Piranha microtop (€ 237,-) werd geïntroduceerd tijdens de afgelopen winter NAMM. Het is zo’n apparaat dat je gelijk zou willen hebben, want dit slimme ontwerp ziet er goed uit en hij is zo klein dat je hem bijna in je broekzak zou kunnen stoppen. Het heeft even geduurd voordat de Piranha de oceaan overstak, maar nu is hij dan ook in Nederland verkrijgbaar en hij is klaar om zijn tanden in je oren te zetten.
Ondanks zijn kleine formaat is de Piranha een serieuze versterker, met een krachtige 20-watt transistoreindtrap en een voortrap waarin een cruciale 12AX7 buis zit. De behuizing van geperst staal met de honingraatvormige ventilatiegaten en de funky zwart-op-zwarte opdruk kunnen ons zeker bekoren, evenals de LED’s die voor een rode gloed zorgen wanneer de versterker aan staat. Het frontpaneel van de Piranha is duidelijk van opzet, met een enkele jackingang, een schakelaar met een crunch- en leadstand, en knoppen voor gain, EQ en volume. Ook zien we een auxingang en een hoofdtelefoonaansluiting, en aan de achterzijde zitten een gebufferde seriële effectloop en een enkele jackuitgang voor een luidspreker. De versterker levert 20 watt bij een minimale weerstand van 4 ohm. Aan de achterkant zit ook de aan/uitschakelaar en een aansluiting voor een externe voedingsadapter in laptopstijl.
Als je de Piranha aan zet, hoor je een echte rock ‘n’ roll-klik. Er is weinig brom, maar voor sommigen zal de hoeveelheid gesis wat te veel zijn voor thuisgebruik of opnames. Voor optredens is het geen probleem. De crunch- en leadstand van de Piranha bieden een veelheid aan overstuurde effecten, van een fijne grom voor classic rock tot een modern metalgeluid dat typisch 6505 is en erg dicht in de buurt komt van het geluid van zijn grotere broers. De slimme EQ-regelaar werkt als een variabele midboost/cut. Als de knop volledig tegen de klok in gedraaid is krijg je een fantastisch gescoopt geluid, met de knop helemaal open krijg je een gemene grom en daartussenin zit nog veel variatie. Liefhebbers van een clean geluid moeten hun heil elders zoeken, want de Piranha is niet bepaald subtiel of genuanceerd.
De toevoeging van een echte effectloop zorgt voor een hoop veelzijdigheid. Je kunt er bijvoorbeeld een chorus en een delay in plaatsen om het geluid wat opener te maken. De Piranha werkt prima in combinatie met pedalen, maar de versterker zelf heeft zo veel gain dat overdrivepedalen waarschijnlijk overbodig zullen blijken. Er is ook meer dan genoeg volume en samen met een 2×12 kast met Vintage 30’s erin bleek de Piranha krachtig genoeg voor een klein optreden.
De Piranha is duidelijk vooral gericht op metalheads, maar op de lagere gainstanden kun je ook een aantal goede seventies en eighties classic rock-geluiden vinden. Als we hem vergelijken met de Orange Micro Dark top, zijn grootste concurrent, komt de Peavey er op geluidsgebied goed vanaf. Hij is echter wel een stuk duurder en door de hoeveelheid ruis is hij op lagere volumes minder bruikbaar dan de chique Orange. De Piranha heeft in ieder geval enorm veel vette 6505 metalgeluiden in huis, die zowel met humbuckers als met enkelspoelselementen zeer goed klinken.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.